divendres, 1 de març del 2013

Per què borden els gossos, o... Que calli d’una vegada, si us plau!!

Us seré sincera. Fa dies que dono voltes a quin escrit penjar al bloc, quin us pot interessar més, però el que finalment m’ha fet decantar ha estat  la situació que estem vivint a casa. El gos d’un veí es passa tots els matins bordant, i els caps de setmana de vegades el dia sencer. Resulta molt molest i de vegades inclús desesperant. Tot això m’ha fet pensar que el lladruc podia ser un tema interessant a tractar aquí al bloc, així que aquí us deixo la resposta a la pregunta que molts ens hem fet en situacions així... Per què no calla d’una vegada?

Començarem parlant del lladruc. El lladruc és una forma de comunicació pels gossos. Però, a diferència de nosaltres, que ens comuniquem principalment per paraules, per als gossos els lladrucs són només una forma més de comunicació, seria una mica com els crits en les persones: normalment la gent no es comunica només a crits. Quan algú crida, se m’acut que ho pot fer per dolor, per ràbia (en una discussió, per exemple), per cridar l’atenció (pensem en un nen), o per estar en un grau d’excitació elevat (com pot ser veient un partit de futbol), per citar-ne algunes situacions. Aquestes serien les nostres motivacions per cridar, l’estat d’ànim que ens fa alçar la veu. Pels gossos, les motivacions per bordar són les següents:
  •           Lladruc d’alarma
  •           Lladruc per joc
  •           Lladruc instrumental
  •           Lladruc per por o ansietat

El lladruc d’alarma és aquell que es fa per alertar la família, per exemple de l’arribada d’un intrús. És el típic lladruc dels gossos de les urbanitzacions quan passa algú per davant, o del gos de pis quan algú truca a la porta, i té un patró molt característic: generalment és un o dos lladrucs sols seguits de seguida d’una sèrie de lladrucs encadenats, un “bup! bubububup!”.Aquí en teniu una mostra que vaig enregistrar passejant per una urbanització prop de Cardedeu, quan anava deixant la meva targeta a les bústies de les cases que tenien gos.

Posició corporal d'un gos en actitud de joc.
Imatge cortesia de Vlado / FreeDigitalPhotos.net 

El lladruc per joc forma, com diu el seu nom, part del joc, i ve motivat per l’alegria i l’excitació lligades a jugar. Són lladrucs aïllats, acompanyats de tota una demostració corporal del goig o les ganes de jugar.  

El lladruc instrumental és aquell en què l’animal utilitza el lladruc com una manera d’aconseguir alguna cosa, el lladruc es converteix en un instrument per aconseguir quelcom. Pot ser la manera de cridar-nos l’atenció, ja que ha après que quan borda el mirem i ens fixem en ell; també pot ser el lladruc après a una ordre. En el lladruc instrumental l’animal és “conscient” de què està bordant, ho fa amb una intenció, mentre que en la resta de tipus de lladruc podríem dir que el lladruc és el reflex d’un estat d’ànim, que l’animal “no ho pot evitar”.

El lladruc per por o ansietat és el lladruc que trobem en animals que estan en una situació que els supera, com pot ser una baralla, trobar-se en perill (ells o algú de la seva “família”, humana o animal) o viure una situació de pànic, com pot ser quedar-se sol. Molts cops són lladrucs barrejats amb gemecs o plors i, en el cas de quedar-se sol, de vegades també sentim udols.

Si sabem identificar el tipus de lladruc del nostre gos en un moment concret, podrem saber la seva motivació i per tant sabrem com evitar-ho si la situació no és la més convenient. Si és un lladruc d’alarma, marxarà quan el que motiva l’alarma desaparegui, com quan la persona que passa pel carrer se’n va, o quan el gos s’adona que és algú conegut. Si és un lladruc per joc, desapareixerà en desaparèixer totalment el joc, per exemple donant a l’animal una activitat alternativa a fer. El lladruc instrumental desapareix quan el gos obté el que vol, però això és delicat perquè llavors cada cop que vulgui alguna cosa bordarà i pot arribar a ser insuportable. Si ens adonem que està bordant per cridar l’atenció, l’hauríem d’ignorar per tal que vegi que així no aconseguirà res. Ho sé, és més fàcil de dir que de dur a terme... Però cal tenir força de voluntat i estar convençuts que, quan se n’adoni que així no aconsegueix res, callarà.

El lladruc per por o ansietat mereix una menció a part. Per la mateixa lògica que hem fet servir als altres tipus de lladruc, quan desaparegui el motiu d’angoixa, el lladruc desapareixerà. Si un gos borda perquè té por dels trons, segurament no pararà fins que passi la tempesta. Si un animal borda i udola perquè s’ha quedat sol a casa, pot no parar fins que els amos tornin, encara que passin hores, tot i que alguns paren abans de pur esgotament. Però quan estem davant d’un lladruc per angoixa o por i no es tracta d’una situació puntual sinó que passa un cop i altre, la qüestió principal, al meu entendre, ja no és com fer callar el gos o si ens molesta més o menys. La qüestió principal és que l’animal està patint. Davant d’un lladruc per por o ansietat que es presenta de manera repetitiva, hem de demanar el consell d’un especialista, un etòleg (especialista en comportament animal) que ajudi al nostre gos a superar aquesta por.

És aquest tipus de lladruc el que tenen  animals que tenen pànic a quedar-se sols, que és el que crec que li passa al gosset del meu veí. Si coneixeu algun gos que es comporti així quan es queda sol, faríeu bé de dir-li al seu propietari, ja que moltes vegades no en tenen ni idea, perquè el gos només borda quan l’amo no hi és. El primer cop que senten dir que el seu gos borda i molesta els veïns no s’ho poden creure, perquè generalment són animals molt bons que es porten molt bé quan els amos estan a casa. Amb paciència i dedicació, i el consell d’un especialista, aquests gossos poden superar les seves pors i esdevenir animals molt més feliços.

Espero que us hagi semblat interessant aquest article; si se us acut algun tema que us agradaria que es tractés al bloc, no us talleu! Deixeu un comentari o envieu-me un correu.

5 comentaris:

  1. Mònica, m'ha semblat molt interessant. Jo tinc un cas com el teu, de veïna amb un gos que té pànic a quedar-se sol. El gos és prou grandet i lladra molt fort, i la veïna tot sovint torna moooolt tard, amb el que al gos se li suma la por a la foscor, ja que està al jardí, que queda totalment a fosques. La veïna no me'n fa cas, i la policia tampoc. Algun consell?

    ResponElimina
  2. Hola! Gràcies per escriure!
    Sí, realment és un problema, pel gos i pels veïns, quan passen coses així. Com explico a l'escrit, el primer seria saber perquè borda el gos, perquè de vegades és un lladruc d'alarma quan ens sembla que és per ansietat, o a la inversa. Realment qui s'hauria d'amoïnar més és el propietari, ja que si és un problema d'ansietat, l'animal realment ho passa molt malament i el seu benestar està molt compromès, i a qualsevol propietari responsable això li hauria d'amoïnar. En alguna ocasió gravar l'àudio del gos bordant pot ajudar a fer veure al propietari que no som uns veïns exagerats, ja que com dic molts cops els amos no s'ho creuen, perquè quan ells hi són, l'animal no borda. La policia en aquest tema, tot i que suposo que dependrà del municipi i les ordenances cíviques que hi hagi, tinc entès que només pot fer alguna cosa quan els lladrucs es dónen a hores intempestives, o quan van a visitar al gos i veuen que està en molt males condicions (sense refugi, aigua ni menjar, per exemple) i poden denunciar l'amo per maltractament. En qualsevol cas, i tot i que sé que hi ha veïns difícils, jo aconsello mirar de parlar amb el propietari (potser podries parlar amb altres veïns, perquè també parlin amb la implicada i així ella vegi que no és només cosa teva), i des del meu punt de vista crec que per entrar amb bon peu s'ha d'enfocar la situació des del fet que l'animal ho passa malament, i no només des del fet que molesta. Malauradament, algunes persones que han estat denunciades per veïns pel soroll que fan els gossos recorren a "solucions" com els collars de descàrrega o els sedants, solucions ràpides però que poden ser molt perjudicials, especialment en animals amb ansietat, i en qualsevol cas no solucionen l'origen del problema.
    Espero haver-te donat alguna idea, tot i que sóc conscient que és una situació complicada. En el meu cas, en escriure una carta al veí explicant que era especialista en comportament de gossos i havia detectat aquest problema en el seu animal, al dia següent el veí, molt preocupat, es va disculpar i va fer que el gos estigués menys hores sol, portant-lo a casa de la seva mare quan estava treballant.
    Sort!

    ResponElimina
  3. Res en contra dels comentaris orientats a saber perquè molts gossos ens emprenyen tant amb els lladrucs. Res en contra, però crec que són incomplets i tal vegada interessats.
    Hem de partir de la base que els responsables de les actituds/aptituds dels gossos són els seus amos. L’actuació d’un pigall o un gos policia, acostuma a generar simpatia tant cap el gos com per qui n’és responsable. Quan el gos genera antipatia perquè no deixa de bordar, és també l’amo qui la genera, atès que ni un ni l’altre estan prou educats a no provocar molèsties; i l’amo, de fet, n’és l’únic responsable.
    Per començar crec que caldria fer una prova d’aptitud a tothom que vulgui tenir gossos.
    La majoria de gent que té gos/gossos, en el millor dels casos, creu que si disposa d’un espai d’uns quants metres quadrats, ja té tot el necessari per tenir-lo o “dipositar-lo”. Ara ja només cal que hi posi aigua i pinso.
    Els gossos, com tots els mamífers (per tant igual que nosaltres), tenen necessitats físiques, socials, sexuals, afectives, etc. No en tenen prou amb un espai, aigua i pinso. En tindríem prou nosaltres? El humans que tenen reservat un petit espai, aigua i pinso són els que, castigats, estan a la presó. Adquirim un esser viu per castigar-lo?
    El futur amo d’un gos hauria de poder respondre correctament un seguit de preguntes, com ara: -Està disposat a portar a passejar/córrer el gos un mínim de dues vegades al dia, d’almenys una hora de durada en cada sortida? Evitant massa fred i/o massa calor.
    El mamífer caní ha de tenir temps i ocasió d’apropar-se als arbres, fanals, etc. i marcar territori i/o saber si el territori el comparteix amb altres congèneres. Ha detenir ocasió de contactar amb altres membres de la seva raça, tant del mateix sexe com de sexe contrari. (Necessitat social) Ha de tenir ocasió d’aparellar-se. L’únic mamífer que s’auto-imposa el celibat és de la raça humana, però això no li dóna dret a exigir aquesta estupidesa a cap altra raça.
    Només així, l’amo estarà oferint-li al gos, afecte i respecte i, no cal que s’emmolini, el gos li’n tornarà encara més.
    Parlàvem dels lladrucs. Si tractem el gos amb aquest nivell d’afecte i de respecte, no crec que ell, un cop a casa, descansant, estigui per la labor de bordar cada vegada que passa gent pel carrer, com no sigui que algú volgués penetrar al seu clos de manera inadequada.
    Però, si tot i així encara denota una certa propensió a emprenyar bordant, he sentit parlar d’un sistema infal·lible: Canseu-lo! Assegureu-vos que el vostre gos fa el suficient exercici físic i mental durant el dia com per acabar cansat. Un gos cansat és un gos feliç i és probable que senti menys frustració, bordi molt menys i no emprenyi.

    Si els futurs amos de gossos no estan en condicions de comprometre’s a fer tot això i el què volen és tenir un mamífer d’una raça canina al jardí per fer bonic, més val que s’ho treguin del cap: Si acaben adquirint-lo, gairebé segur que estaran maltractant un esser viu que a la vegada emprenyarà els veïns en nom seu.
    Tal vegada els veterinaris i els comerciants d’animals de companyia, no els hi agradarà gens tot això que he dit. Potser, en el millor dels casos, titllant-me d’exagerat, recomanaran unes quantes sessions d’ensinistrament per aconseguir l’amo no emprenyi els veïns amb el seu gos.
    Tal vegada s’aconsegueixi un resultat bo, si entenem per bo el sol fet que el gos no bordi. El meu propòsit va una mica més lluny: jo pretenc que el gos tingui dret a ser tant feliç com el seu amo. Seran així de nobles segons quins altres interessos?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Primer de tot, gràcies pel teu comentari! Que comenteu els meus escrits em fa molta il.lusió i m'estimula :)
      Dit això, i tot i que estic d'acord amb la majoria de coses que dius en quant a algunes necessitats moltes vegades no cobertes dels nostres gossos, vull deixar clar que el meu escrit va orientat a fer una classificació, diguem, "acadèmica", tot i que senzilla, dels motius pels què borden els gossos. No és l'objectiu d'aquest post oferir totes les actuacions per solucionar cada tipus de lladruc; només he fet referència a les motivacions i a que cal conèixer-les per posar-hi solució, però no dóno les solucions, entre altres coses perquè seria massa llarg tot plegat. Per això no he parlat, per exemple, del fet d'augmentar l'exercici físic i mental, que és una de les indicacions que ensinistradors i etòlegs acostumem a donar (tot i que, com tot, calen els seus matisos: no estic d'acord amb què "un gos cansat és un gos feliç", igual que no necessàriament ho és una persona cansada, tot depèn de com t'hagis cansat ;) ) ni he parlat d'altres solucions, que se'n poden trobar moltes.
      Per altra banda, i com el lladruc és la manifestació d'un estat emocional, fins i tot el gos més feliç del món borda, ja que en algun moment puntual pot sentir por, cridar-li l'atenció un soroll que associï amb una possible intrusió (tot i que de vegades s'equivoquen, no són infalibles!), tenir ganes de jugar... I com a l'altra banda de l'equació hi ha una persona que escolta els lladrucs i se sent molesta, també juga un paper la sensibilitat d'aquesta persona, n'hi ha que no suporten 2 o 3 lladrucs aïllats i n'hi ha que suporten estoicament hores de gos bordant sense queixar-se... Però això ja entra dins l'àmbit de les persones i se'n va una mica de la meva especialitat ;)
      Espero haver aclarit algunes de les coses que comentaves, i t'animo a escriure'm un correu si tens qualsevol dubte o vols comentar quelcom al respecte.

      Elimina
  4. Nosaltres tenim un gos de raça petita i voldríem saber que en penses Mònica dels silenciadors de lladrucs amb ultrasons? Realment és veritat que no els fa cap mal? Només emeten sons que no els agrada? No em concencen gens, però me'ls van recomanar, ja que el meu gos crida a vegades quan no i som perquè és posa a jugar amb l'altre gos que es de raça gran (però no crida mai). En el meu cas tinc uns veïns mooooolt exagerats.

    ResponElimina

Vols deixar un comentari? Endavant!
Però si el que vols és demanar consell pel teu animal, millor escriu-me un correu a vet-monicavila@hotmail.com