divendres, 10 de maig del 2013

Socors! Diarrea!

© Aguirre_mar | Dreamstime Stock Photos &Stock Free Images

A tots ens ha passat algun cop de tornar a casa i trobar que el nostre gos o gat ha fet diarrees. En la majoria dels casos es resolen soles, però ¿quan cal preocupar-se per les diarrees del nostre company? Què podem fer per ajudar-li a solucionar-ho?

La diarrea, de manera semblant al vòmit, és un mecanisme del cos per tal d’expulsar allò que li fa mal. La majoria dels casos apareix de cop a conseqüència de la ingesta d’alguna cosa que no és habitual en la dieta de l’animal, fins i tot encara que ja ho hagi menjat algun cop abans. Aquests casos solen resoldre’s per si sols, quan l’animal torna al seu menjar habitual i es recupera l’equilibri intestinal.

Com ajudo al meu gos o gat amb diarrea?

  • Dieta astringent: Si identifiquem que l’animal ha ingerit aliments poc habituals, en mal estat o irritants per l’estómac (que tinguin espècies, per exemple), podem fer un parell de dies de dieta astringent per tallar la diarrea, per exemple amb arròs i pollastre ben bullits, sense la pell del pollastre i sense oli. La majoria de diarrees es resolen amb aquesta mesura.
  • Treure’l a passeig més sovint, o canviar la sorra amb més freqüència. Un gos educat per fer les seves necessitats al carrer ho passa malament si per la urgència ha de fer les seves deposicions a casa, i un gat pot començar a fer les seves necessitats a altres llocs si es troba que la safata de sorra està bruta. A més, ens evitarem problemes d’olors.
  • Proporcionar-li aigua fresca i neta en abundància per recuperar els líquids que està perdent en les deposicions. L’aigua no ha d’estar freda de la nevera.
  • Desparasitació. Els paràsits intestinals poden ser causa de diarrees, i a més són transmissibles a les persones i a altres animals. La desparasitació interna s’hauria de fer per rutina cada 3 mesos en gossos i gats. Si el teu animal fa més de 3 mesos que va prendre la pastilla pels cucs, o si veus cuquets blancs o grans d’arròs (són els ous de les tènies) a les femtes, dóna-li un desparasitador intern.
  • No el renyis per fer-ho on no toca. No ho pot evitar!

Quan la consistència de les femtes sigui normal, anirem incorporant mica en mica l’aliment habitual de l’animal barrejant-lo amb la dieta astringent, per no fer un canvi brusc que torni a desequilibrar el seu intestí.

Quan ens han de preocupar les diarrees?

Si el vostre animal es troba en qualsevol d’aquestes situacions, no espereu a veure si les diarrees es resolen soles. Aviseu a un veterinari.
  •          Si l’animal és un cadell no vacunat.
  •          Si hi ha sang en quantitat abundant a les deposicions.
  •          Si la diarrea és molt líquida i molt abundant, ja que hi ha risc de deshidratació.
  •          Si l’animal té febre (mesurada amb un termòmetre introduït a l’anus, la temperatura normal de gossos i gats oscil.la entre 38 i 39ºC)
  •         Si trobeu trossos d’algun objecte que l’animal s’ha menjat i li pugui fer mal (una joguina, ossos, algun tòxic).
  •         Si les deposicions són de color negre o negre-verdós, ja que indica que hi ha sang digerida i per tant que pot haver un sagnat als primers trams de l’aparell digestiu.
  •         Si van acompanyades de vòmits continuats.
  •         Si el problema no millora amb un parell de dies de dieta astringent.
  •         Si l’animal mostra signes de trobar-se molt malament (no es mou, es queixa molt, no vol menjar, li fa mal la panxa)

En qualsevol d’aquests casos, porteu l’animal i una mostra de les femtes el més recent possible al veterinari, que us preguntarà tot de coses respecte l’aspecte i la freqüència de les deposicions i farà les proves convenients per investigar la causa. Aquesta pot ser molt variada i potser al final només caldrà fer dieta uns dies més, però són tantes i tan variades les causes que poden portar a una diarrea d’aquestes característiques que, en la meva opinió, més val no arriscar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Vols deixar un comentari? Endavant!
Però si el que vols és demanar consell pel teu animal, millor escriu-me un correu a vet-monicavila@hotmail.com