dijous, 30 de maig del 2013

El cicle reproductiu de la gossa

 Imatge cortesia de Marin / FreeDigitalPhotos.net
Molts propietaris d’una gosseta, sobretot si és un cadell, desconeixen com funciona el seu cicle reproductiu: què vol dir quan perden sang, quan poden quedar-se embarassades, quants zels tindrà a l’any... És per això que he decidit escriure aquest post sobre el cicle reproductiu de la gossa, on explicaré les etapes del cicle i què podem esperar en cadascuna d’elles.

La pubertat en una gossa sana comença entre els 6 i els 18 mesos d’edat. Moltes vegades aquest primer zel és molt poc evident i pot passar desaparcebut pels propietaris, cosa a tenir en compte si la cadelleta té contacte amb mascles, perquè podria quedar-se embarassada.

A partir d’aquest moment la gossa tindrà zels dos cops l’any aproximadament, encara que la durada del cicle pot variar d’un individu a un altre, sent l’espai normal entre zels d’entre 4 i 12 mesos. Un cop la gossa ha tingut els primers zels, la durada del seu cicle serà estable al llarg de la seva vida adulta. 

A partir dels 8 anys d’edat, la durada i freqüència dels cicles és menys regular i l’interval entre un zel i un altre es pot allargar. Les gosses no tenen menopausa. Per tant, mai deixen de tenir zels, si bé aquests són menys fèrtils.

Fases del cicle

Quan una gossa comença el seu cicle, el primer que veiem és que la vulva s’infla i hi ha pèrdues sanguinolentes. És quan acostumem a dir que la gossa “té la regla”, però això és incorrecte, ja que quan una dona té la menstruació és perquè ja han passat els dies fèrtils d’aquell cicle i no ha quedat embarassada, mentre que quan una gossa comença a perdre sang vol dir que el cicle tot just comença, i en uns pocs dies començarà a acceptar el mascle i ser fèrtil.

  • Proestre. És la primera part del cicle, dura de 3 a 17 dies (el més freqüent és entre 1 setmana i 10 dies) i es caracteritza per aquestes pèrdues sanguinolentes i perquè els mascles se senten atrets per ella però ella NO els accepta.
  • Zel, o Estre. És el període en què la femella accepta al mascle per a la còpula i pot quedar-se embarassada. Aquest període dura entre 3 i 21 dies (generalment 1 setmana), i els primers dies la gossa encara perd sang, però mica en mica en perd cada cop menys i el color de la secreció es torna més claret o marronós.
  • Quan el zel s’acaba, la gossa no atrau els mascles.
Si la gossa ha quedat gestant, l’embaràs durarà aproximadament dos mesos (la mitjana és de 63 dies, però pot avançar-se o endarrerir-se fins a 1 setmana)

o Si la gossa no ha quedat gestant, als dos mesos de finalitzar el zel podem trobar símptomes de pseudogestació (l’anomenat “embaràs psicològic”), que és totalment normal però pot portar problemes si la gossa fabrica molta llet o es torna agressiva. El tema de la pseudogestació el tractarem més àmpliament en un altre article.
  •  Anestre. Un cop passats 2 mesos després del zel, l’úter entra en repòs (“anestre”) fins el proper cicle, que començarà amb un nou proestre.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Vols deixar un comentari? Endavant!
Però si el que vols és demanar consell pel teu animal, millor escriu-me un correu a vet-monicavila@hotmail.com